TANITIM YAZILARI

SEVGİLİLER GÜNÜ TARİHİ

Sabırsızlıkla beklediğiniz, sevgiliniz ile küçük kaçamaklar yaptığınız, birbirinize hediyeler alıp romantik anlar yaşadığınız sevgililer günü nasıl ortaya çıkmış hiç düşündünüz mü? İlk sevgililer günü ne zaman kutlanmış? İlk sevgililer günü hediyesi ne imiş? İsterseniz şimdi her yıl büyük keyifle kutladığınız sevgililer gününün tarihine bir göz atalım.

Sevgililer günü çok çok eski zamanlara, Eski Roma İmparatorluğu dönemine kadar dayanmaktadır. O dönemin Roma Katolik Kilise inanışında özel bir yere sahip olan 14 Şubat günü, Valentine adındaki bir papaz için düzenlenen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebepten dolayı Valentine kelimesi batı toplumlarında sevgili anlamında kullanılır. Hatta bazı ülkelerde sevgililer günü “Aziz Valentin Günü” olarak da kutlanır. Ayrıca bazı kaynaklarda antik yunan ve antik roma dönemlerinde de şubat ayının bir nevi aşk, sevgili ayı olarak kutlandığından, bu ayda çeşitli etkinliklerin ve törenlerin yapıldığından bahsedilmektedir.

Sevgililerin birbirine güzel hediyeler seçmek için uğraştığı, en güzel sevgililer günü sürprizini yapmanın yollarını aradığı ve sevdiğine farklı bir gün yaşatmak için elinden geleni yaptığı bu gün meğer ne kadar eskilere dayanıyormuş, bugünkü heyecanımız yüzyıllar öncesinde de insanlar tarafından yaşanıyormuş. Gerçekten özel bir gün bu sevgililer günü…

4. makale

Eski bir sevgililer günü kartpostalı

İlk sevgililer günü hediyesi ise 14 Şubat 1847 tarihinde Esther Howland isimli bir Amerikalının gönderdiği sevgililer günü kartıdır. Daha sonra bu kartları dantel süslemelerle geliştirip babasının kırtasiye dükkanında satmaya başlamıştır. Bastığı kartlar çok beğenilmiş ve satılmıştır. Hatta o kadar beğenilmiştir ki günümüzde bile sıklıkla sevgililer günü hediyesi olarak üzerine sevgililer günü mesajları, aşk şiirleri yazılarak bu kartlar verilmektedir.  Özellikle batılı ülkelerde sevgililer gününde, sevgilisi olmayanlar beğendikleri kişilere isimlerini belirtmeden bu kartlardan gönderir. Kartı alan kişi ise içinde aşk ilanının olduğu bu kartın kimden geldiğini bulmaya çalışır. Bunun dışında günümüzde sevgililer gününü kutlayan tüm çiftler birbirlerine, aşklarını çağrıştıran hediyeler vermeye özen gösterirler. Sevgililer günü çiçeği, yüzük, sevgiliye özel tasarımlar bu hediyelerin başında gelmektedir.

Antik Yunan ve Antik Roma döneminden bu yana kutlanan, 1847 tarihinden beri ise anlamlı hediyelerin alınıp verildiği bir gün… Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir etkinlikten bahsediyoruz. Aşk ve sevgi öylesine yoğun, önemli bir duygu olmalı ki insanlar bunu bir bayram gibi kutlama ihtiyacı hissetmişler. Her yılın şubat ayının 14. gününü aşklarının günü, sevgililer günü ilan etmişler. Bir kuru seni seviyorum sözüyle yetinememiş birbirlerine güzel hediyeler almış, sürprizler yapmış, şiirler okumuş ve aşk sözleri söylemiş, bu günü içlerinden geldiğince doyasıya yaşamışlar.

Yine geliyor o özel gün. Sevgililerin bayramı… Ömrünüzdeki en güzel sevgililer gününü geçirmeniz dileğiyle…

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı