TANITIM YAZILARI

Sevgililer Günü Adetleri

Evet, sevgililer gününe artık günleri saymaya başladık. Az bir vaktimiz kaldı.

Biz bu yazımızda biraz daha geleneksel şeylerden bahsedeceğiz yine biraz tarih bilgisi ama asla sizi sıkmadan dünden bugüne sevgililer günü adetlerinden bahsedeceğiz. Neden bunu yapacağımızı sorarsanız, beyninizin bir yerinde dursun belki işinize yarar diye. Aslında bu adetler, tarih içinde insanları birbirine bağlarken, sürdürülebilirlik açısından da önemli kavramlardır. O yüzden gelenekleri korumak, yaşatmak anlamlıdır. Hatta nostalji diye tarif edilse de güzeldir.

14 Şubat Sevgililer Gününün Amerika Birleşik Devletlerinde bir kadının sevgilisine kart göndermesiyle başladığı düşünülürse, ilk akla gelecek adet, sevgiliye kart göndermektir. Her ne kadar günümüzde böyle bir şey kalmamış gibi görünse de, yapılamayacak şeyler de değildir. Sevgiliye şiirler, sevgiliye mesajlar yazılı bir kart yollamak, sevgiliye SMS mesajı atmaktan daha anlamlı ve özel olabilir. Kendi elleriniz ile hazırlayacağınız, içine mürekkep kokusu sinmiş bir kart eminiz ki tüm sevgilileri mest edecektir. Daha eski çağlarda ise hoşlandığı biri olan sevdiğini söyleyemeyen mahcup insanlar bir karta “Sevgilim olur musun?” yazarak yollarmış. Karşı tarafa ancak böyle açılabilirmiş. Eğer sizin de sevdiğiniz biri var ve açılamıyorsanız bunu değerlendirebilirsiniz. Masasına bırakılan veya özel bir ulak ile gönderilen kart. Neden olmasın değil mi?

Yine eski geleneklerde ağaçlar özel olarak süslenirmiş. Sevgililer kendileri için seçtikleri ağacı süslermiş. Osmanlı dönemine gittiğimizde sevgilileri üzerinde adı nakışla işlenmiş olan mendiller simgelermiş. Kadının yere düşürdüğü mendili sevdiği adam alır ve taşırsa bu onların sevgili olduğu anlamına gelirmiş. Görüldüğü üzere o zamanlar romantizm de, sevgi de tepelerde yaşanan duygularmış.

Sevgililer gününün klasikleşen ritüelleri ise günümüzde kuşkusuz sevgiliye hediyeler ile başlıyor. Aşkın simgesi kırmızı gül ve kalp biçiminde çikolatalar artık vazgeçilmezler arasında. Sevgiliye özel bir hediye sepeti gönderiyorsunuz ve bu sepette çikolatalar, çiçekler hatta belki iç çamaşırları olabiliyor.

Eğer bu adetlerin dışında Siz kendi adetlerinizi yaratıp sevgiliye sürprizler de yapmak isterseniz, şunları da düşünebilirsiniz. Örneğin eğer maddi gücünüz yetiyor ise özel bir helikopter kiralayıp kısa bir şehir turu atabilirsiniz. Çok özel bir hediye değil mi? Birlikte özel bir SPA’da baş başa anlar geçirebilirsiniz. Birlikte çektirdiğiniz bir fotoğrafı evinin karşısındaki duvara astırabilirsiniz. Birlikte bir pasta kurabiye atölyesinde aşkınızın pastasını beraber yapabilirsiniz. Bu tür günlerde böylesi etkinlik düzenleyen yerler mevcut. Tamamen tasarım bir özel meyve sepeti hazırlatabilirsiniz.

Eski adetlere dönüp, ister playback, ister canlı olarak evinin altında gece tam 12.00 de serenat yapabilirsiniz. Sizin şarkınız ile. Sevgililer gününde sevdiğinize asla reddedemeyeceği bir evlilik teklifi yaparak bu günü ölümsüz kılarak bir başka âdeti de siz başlatabilirsiniz. Hatta daha da ileri gidip, sevgiliye özel sürpriz yaparak, o gün gizlice hazırlık yaparak evlenebilirsiniz ve 14 Şubat’ı yaşamınızın en özel günü kılabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı