TANITIM YAZILARI

Sevgili Olmak

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken, insan ister istemez, sevgililer gününün anlamını, sevgili olmayı,  sevgiliye hediyeleri, sevgiliye sürprizleri, sevgiliye sözleri, o gün gönderilecek  SMS mesajlarının dışında daha başka şeyler düşünüyor,  sevgililer günü düşündürtüyor veya sevgililer gününde aklınıza tüm bu özel hediyeler, şiirler, hediye sepetleri dışında sizi özel kılan, sizi sevgili yapan farklılıklar aramaya başlıyorsunuz, ister, istemez. Çünkü bazılarına bugün bunu düşündürüyor. Sevgili olmak ne demektir? Siz nasıl bir sevgilisiniz? Nasıl bir sevgili isterseniz? Sevgiliniz, kafanızdaki resme uyuyor mu?

Sizi bilemeyiz ama biz burada tarihsel gözlemlere dayanarak, dünya tarihinin ünlü aşklarına, sevgililer günü filmlerini baz alarak sevgili olmak kavramını ifadelendirmeye çalışacağız. Aşk gibi, sevgili olmak da özünde mutlak bir formülü olmayan kavramdır. Kişiye göre, kişinin kendi mevcut gerçekliğine göre, yaşanan sürece göre değişir özünde. Geçmişte kişinin yaşadıkları, kişinin ilişkisini de etkilediğinden, her sevgili olma durumu, kişilerin kendi yaşanmışlıklarıyla birebir alakalı olduğundan formüle etmek, absürt ve yanlıştır, ancak tüm bunların dışında bazı kavramları göz ardı etmek de bir o kadar absürttür. Evet, bir formülü yoktur ama temel bazı görünürlükleri de atlamamak lazımdır.

Sevgili olmak, dünyanın en özel, dünyanın en önemli şeylerinden biridir. Sevgili olmanın, yaşla, cinsiyet ile din ile ırk ile kısacası kategorize edilebilecek hiçbir şey ile alakası yoktur. Sevgili olmak, sınır tanımaz bir duyguda olmaktır. Sevgili olmak, sınırsız sevmek demektir. Sevgili olmak, bazen ya da gerekirse vazgeçmek demektir. En büyük sevgililerin, vazgeçebildiğini görürsünüz. Sevmediğinden değil, bittiğinden değil, bazen sevgiliyi korumak için, bazen onu bir tercihe maruz bırakmamak için, bir gün yanınızda kaldığı için pişman olmamak için, bazen de o şartlarda asla birlikte olma şansınız olmadığı için. Ayrılmak sevgili olmaya engel bir durumdur. Zira ayrılıklar ile sevgiler bitmez. Sevgili olmak, sevmek üzerine, çıkarsız, hesapsız, kitapsız, umarsız bir dönem olduğu için, mesafeler, yollar, yıllar sevgili olmaya engel değildir. Sevgili olmak sınırların ötesindedir. Yaşanan tek bir an, sonsuza kadar sizindir ve siz vazgeçmedikçe sevginizden, sevgili olmanız sonsuza dek devam eder.

Sevgili olmak, daha güzel bir dünyayı birlikte düşlemek, birlikte yol almaktır belki de. Aynı kavga, aynı umutlar için tükenmeden, tüketmeden yürümektir, Sevgili olmak, birlikte mücadele etmektir, yaşama karşı. Onsuz nefes alamamaktır. Tek bir dakika görebilmek için, saatlerce yol almaktır. O internete girer diye, saatlerce aptal, aptal bilgisayar başında beklemektir, tüm bir hafta sonunu evde yok etmek pahasına. Sevgili olmak birlikte gülümseyebilmektir. O gülümsediğinde mutlu olmaktır, o gün patronunuz canını sıksa bile, gözyaşlarınızın buhar olmasıdır.

Sevgili olmak, bazen de kendinden vazgeçmektir. Düşlerinden, tutkularından, çünkü o sizin var olma sebebinizdir. Bazen imkânsızı istemektir. Şartlar, koşullar, yaşanmışlıklar, her şey kısaca evren size karşıdır. Siz tüm bunların farkındasınızdır ama yine de bedeli ne olursa olsun, inadına asılmaktır sevgiye. Sizin için ne düşünüleceğine aldırmadan. Saatlerce susmaktır sevgili olmak.

Sevgili olmak, seninle mutluluğu da, mutsuzluğa da varım diyebilmektir. Seninle ölmeye, seninle yaşlanmaya vardım diyebilmektir. Sevgili olmak, sevmektir sadece sevmek. Beklemeden, umut etmeden, küçük hesaplar yapmadan.

Sevgili olmak sonu nasıl biterse bitsin, ister sonsuza kadar sürsün, ister sadece anlar, yaşadığını hissetmektir. Nefes almaktır. El ele tutuşmaların, dokunmaların çok daha ötesinde var olmaktır. Var etmektir. Sözün bittiği yerdir Sevgili Olmak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı