SEVGİLİYE HEDİYE

Ve Ünlü Aşklar

1

Bu yazımızda ünlü aşklar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.  Aşkın büyüsüne kapılıp tarihte yaşanan üzerine aşk yazıları kaleme alınan sevgililerin birbirine güzel aşk mesajları attığı aşkları.

Tabi ki hepsini burada sıralamak mümkün değil. Biz bazılarını dile getireceğiz.

İşte İlk Aşk: Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman

Bu aşk bizim tarihimizden ve son üç sezondur Muhteşem Yüzyıl dizisinde bu aşkı çokça izliyoruz aslında.  Bir cariye olarak tahta giren bir kadının hem aşkı hem de hırsları ile bir hükümranlığın kaderini nasıl değiştirdiği çok aşikar olsa da insan düşünmeden edemiyor. Acaba Hürrem Sultan’a Sultan Süleyman’ın aşkı bu kadar büyük olmasa idi tarihte Osmanlı Hükümranlığının gidişatı nasıl olurdu diye. Nitekim bu aşk öylesine güçlüdür ki, birbirlerinden uzak kaldıkları tüm anlarda birbirlerine aşklarını ilan etmişler ve bu aşk mektupları yakın tarihte Ülkemizin farklı kentlerinde sergilenmiştir. Mektuplardan da görüleceği üzere ortada sahici ve canlı bir aşk söz konusudur. Bu aşk Hürrem Sultan’ın ölümüne dek devam eden bir sonsuz aşktır.

Tarihten Bir Başka Aşk Napolyon ve Josephine

Yine bir hükümdar ve yine bir aşk.  Devlerin aşkı cinsinden. Napolyon için Josephine yaşamının aşkıdır. Çok severler birbirlerini. Napolyon ilk görüşte âşık olduğu bu kadına ancak yıllar sonra aşkını açıklayabilmiştir. Çok uzun süren bu fırtınalı aşkın arasına Josephine’in tahta bir varis verememesi girmiş  ve Napolyon bir başka kadın için aşkını terk etmek zorunda kalmıştır.  Buna dayanamayan Josephine ise çok genç yaşta vefat etmiştir. Bu aşkın mutlu sonu olamamıştır.

Sigmund Freud ve Martha Bernays

Sigmund Freud’u tanımayan yoktur. O tarihin en büyük ruh bilimcisi olarak kabul edilmektedir.  Onları zorlu aşklardandı. Birbirlerini çok sevmelerine rağmen, Freud2un akademik kariyeri için dört yıl ayrı kaldılar ve çok az görüşebildiler. Buna rağmen sürekli mektuplaşarak aşklarını yaşanılır kıldılar ve ölünceye dek ayrılmadılar.

Salvador Dali ve Gala

Tarihin en sıra dışı, en aykırı ve en unutulmaz aşklarından biri karşımızda. Salvador Dali, sürrealist resim deyince akla ilk gelen isim. Resimleri tartışma götürmez usta bir ressam. Gala ise bir Rus ressam.  Dali ise Gala kendi kafasındaki ütopyaların reel hali. İlk görüşte aşık oluyor. Ama Gala evlidir. Buna rağmen Gala’da Dali’ye öylesine âşık oluyor ki her şeyi geride bırakıp Dali’nin yanına geliyor. Aşk dolu bir 50 yıl geçiriyorlar. Sonra, 1980 yılında Gala vefat edince bunu kabullenmekte zorlanan Dali çok uzun yaşamadan eşinin yanına kavuşma isteğinin de etkisiyle vefat etmiş ve sevgililer sonsuzlukta buluşmuşlardır.

Camille Claudel ve Rodin

Bana göre tarihin bilinen en maraz aşklarından biridir. İki kere filme konu olmuş, haklarında kitaplar yazılmış bir aşktır. Claudel Dünyanın ilk kadın heykeltıraşlarından biridir ve Rodin’in öğrencisidir. Öğretmen öğrenci ilişkisi bir süre sonra aşka dönüşmüş ama bu sırada Camille yaptığı harika heykeller ile Rodin’i kıskandırmıştır. Çünkü Claudel çok yetenekli bir sanatçıdır ve sanatçı egoları Rodin’de ağır basınca ilişki çıkmaza girmiştir. Tüm bunların sonucunda Camille Claudel ömrünün sonuna kadar kalacağı akıl hastanesine kapatılmış ve Rodin’i bir daha asla görememiştir.

Frida Kahlo ve Diego

Bu yazımızı bu aşk ile noktalayacağız. İkisi de aykırı sanatçı olmalarının da getirdiği etkiyle duyguları uç noktalarda yaşayan iki insan. Uç noktalarda yaşanan içinde aşkın tüm arazlarını barındıran yıllar. Diego’nun Frida’yı kardeşiyle ve bir sürü başka kadınla, Frida’nın ise çok farklı insanlar ile aldattığı ama hep birbirlerine döndükleri ve aşkı buldukları, Frida ölene dek süren devam eden bir aşk.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı