TANITIM YAZILARI

Aşktan Beklentiler: Evlilik

Aşk uzun bir yoldur ve içerisinde birçok beklenti bulundurur. Bu beklentiler henüz ilişkinin başında şekillenmeye başlar. İlgi görmek istemek bunlardan sadece birisidir. İki tarafında karşılıklı beslediği ufak ve tatlı beklentiler dışında daha büyük beklentiler de mevcuttur bir ilişkide. Birçok değişkene bağlı olmakla beraber evlilik de bu büyük beklentilerden birisidir.  Aşk ilişkisinin sonunu ilan eder evlilik. Fakat bildiğimiz bir son değildir bu. Aşkın varacağı son duraktır sadece ve birçok yeni başlangıca gebedir.

Var olan ilişkinin boyut değiştirerek evlilik niteliği kazanması kadın veya erkek herkes için özel bir istektir. “Erkek evlenmek istemez, erkek evlenmekten kaçar” gibi yaygın klişeler sadece abartılmış hikâyelerden ibarettir. Benzer bir klişe de kadınlar üzerinden yürür ve kadınlar evlenmeye fazlasıyla istekli ve gönüllü olan taraftır.

Evlilik iki taraflı değerlendirmesi gerekilen bir süreçtir ve yukarıda saydığım klişelere karşılık kadının da erkeğin de evliliğe ilişkin benzer korku ve çekincelere sahip olduğunu söyleyebilirim. Çünkü evlilik biriyle yaşamaktan öte biriyle yaşlanmaya karar vermektir. Hayat ne getirirse getirsin birlikte aynı yatağa girebileceğini vaat etmektir. Bunlardan da öte iki sevgilinin yeni bir “can”a sahip olmak isteyeceğini de gösterir evlilik… Tüm bunlar düşünüldüğünde ne kadınların ne de erkeklerin can atarak evlenmek isteyeceğini sanmıyorum. Peki evlilik beklentisi neden oluşur?

1

Evlilik beklentisinin oluşmasındaki ilk etken zamanının geldiği düşüncesidir. Bu zaman meselesi annelik ve babalık içgüdülerinin artışıyla doğru orantılıdır. Aynı zamanda evlilik, üniversiteye gitmek, çalışma hayatına atılmak gibi hayatta atılacak büyük adımlardan biri olduğundan dolayı büyümüş olmanın da bir göstergesidir. Tabi bu beklentinin en büyük nedenini sevgiliye karşı hissedilen sevgi oluşturur. Öyle bir sevgidir ki her gün göreceği ilk ve son yüz onunki olsun ister. Varlıklarıyla bir, soyadlarıyla bir olsun ister. Çoğu zaman yıllarca süren bir aşk macerasının son durağıdır evlilik ve tüm bu sebeplerden dolayı ilişkisine değer veren her çiftin içten içe beklentisidir.

Evlenmek kolay değildir elbette ve sadece kuru sevgiyle de gerçekleşmez. Kimi zaman içinde bulunulan ekonomik durum çiftleri evlilik kredisine mahkûm ederken maddi zorluklar, evlilik tekliflerinden sonra düşünüldüğünde başa biraz iş açabilir. Aynı zamanda özellikle erkekler için evlilik teklifi ve bu teklifin nasıl gerçekleştirileceğini düşünmek biraz uzun sürebilir. Sonuçta hayatta ilk ve son kez gerçekleştirilmesi dilenen bir durum… Evlilik teklifi sözleri bulmak bir erkeği ne kadar zorlasa da sonucunda hayatı boyunca yanında görmek istediği insanın bir “evet” sözü onca uğraşa değer.

 2

Evlilik oyununa çoktan atılmış çiftler bilir ki maddi ve manevi engelsiz evlilik olmaz. Birçok sorun baş göstermesi muhtemeldir. Sonuçta hayatta böyle değil midir? Atılan adımın büyüklüğü göze alınan riskleri ve ihtimalleri de büyütür, genişletir.

Evliliğin bir çift için kutsallığı sadece birbirlerine verilen bir söz olmaktan ziyade kendilerine verdikleri bir sözden oluşur: seviyorum ve seveceğim… Umalım ki birbirini seven tüm çiftler evlilik hayatını en güzel şekilde yaşasın ve mutlu olsunlar. Mutlu ve başarılı nesiller, mutlu ailelerden gelir… Ha bir de evli olduğunuz veya evlenmeyi düşündüğünüz sevgilinize henüz bir Sevgili Kitabı yazmadınız mı?! Anlatacak çok hikâyeniz olduğuna eminim (:

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı