TANITIM YAZILARI

Aşk Nedir ?

1

Aşk ne büyülü bir sözcüktür.  Aşkın büyüsü her dönem insanlar için önemli olmuştur. İnsanlar doğumlarından ölümlerine dek aşkı bulmak ve aşkı bulunca aşk ilanları yapmak istemişlerdir. Özünde insanlar sadece aşk istemektedirler. Kocaman, sahici, içlerini eriten canlı bir aşk.   Bunu bulduklarında ise aşk mesajları yollamış, aşk yazıları, aşk mektupları kaleme almışlardır, en özel sözlerin kendilerine ait olduklarına inanarak.

Aşk özünde bir manyaklık, bir kontrolsüzlük halidir. Her insanın aşka verdiği tepki farklıdır. Ama en kontrollü insan için bile aşk bir dengesizlik  halidir. Özleme, arzulama ve isteme hali. O yüzden aşkın büyüsü asla bitmez. Hatta tarihler boyunca âşık olduğu insanı kazanmak için büyüler yaptıranlar bile olmuştur. Aşk bir elde etme istemidir. İmkânsızlıkla beslenen çoğu zaman. Aşk karşı taraf elde edildiği zaman biter mi? İnsanlar birbirine bedensel ve ruhsal anlamda sahip olduğunda, heyecan aynı şiddetle kalır mı? Bence kalamaz. Bu doğanın mantığına aykırıdır. Aşk bir yasak halidir. Eğer kolay elde edilir ve çabuk yol alınırsa tükenmesi ve yok olması ya da en iyimser tahminle sevgiye evirilmesi kaçınılmazdır. Unutulmamalıdır ki aşk kırmızıdır.

Aşk bir yoldur. Uzun bir yoldur hem de. Her aşamada karşına çıkan şeyler farklıdır. Bazen dümdüz giderken bir ovada yol alır gibi, bazen dağlar, ormanlar çıkar karşına. İşte aşk tüm bunlara karşı verilen mücadelenin toplamıdır. Eğer ilk etapta vazgeçiliyor ve herkes kendi yoluna gidiyor ise burada aşktan söz etmek mümkün değildir. Olsa olsa bir hoşlanma halidir. Bir heyecan. Zira aşk kendi içinde bir tutku barındırır ve o tutku ilk sınavda hemen bitmez. Aşk emek ister.

Aşk içinden tüm duyguların geçtiği bir süreçtir. İçinde haz barındırır. Delilik barındırır. Sevme, sevilme, dokunma, acı, nefret barındırır. Âşık insanın içinde fırtınalar kopar. Bir anı bir anına uymaz. Değişkendir. Âşık olduğu insandan başkasını gözü görmez. Kavuşmak ve her dem yan yana olmak ister.

Aşk bir vazgeçme halidir. Bazen kendinden vazgeçme halidir aşk. Bazen  ise sevdiğinden. İnsan yaşamının bir yerinde öyle bir aşk yaşar ki, sırf âşık olduğu insana zarar vermemek adına, onun içinde bulunduğu şartlardan vazgeçmemesi için çeker gider. Çünkü o ciddi bir sorumluluktur. Kişinin bir gün senin yanında mutsuz ve pişman olmaması için ardına bile bakmadan çekilip gidilir. Bir yaşam bırakarak ardında.

Tarihin ünlü aşklarına bakıldığında mutlu son olmadığı görülür. Zaten ünlü şair Aragon da “Mutlu aşk yoktur” demiştir. Şimdi biz dilerseniz bu aşk şiirine bırakalım sözü ve bırakalım ozan söylesin bize aşkın ne olduğu. Malum en iyi şairler anlatmıştır aşkı.

İşte o dünyanın en ünlü aşk sözlerini içeren aşk şiiri. Şair aslında bize gerek bırakmadan çok güzel anlatmış aşkı.

“Mutlu Aşk Yoktur

İnsan her şeyi elinde tutamaz hiç bir zaman

Ne gücünü ne güçsüzlüğünü ne de yüreğini

Ve açtım derken kollarını bir haç olur gölgesi

Ve sarıldım derken mutluluğuna parçalar o şeyi

Hayatı garip ve acı dolu bir ayrılıktır her an

Mutlu aşk yoktur

Hayatı Bu silahsız askerlere benzer

Bir başka kader için giyinip kuşanan

Ne yarar var onlara sabah erken kalkmaktan

Onlar ki akşamları aylak kararsız insan

Söyle bunları Hayatım Ve bunca gözyaşı yeter

Mutlu aşk yoktur

Güzel aşkım tatlı aşkım kanayan yaram benim

İçimde taşırım seni yaralı bir kuş gibi

Ve onlar bilmeden izler geçiyorken bizleri

Ardımdan tekrarlayıp ördüğüm sözcükleri

Ve hemen can verdiler iri gözlerin için

Mutlu aşk yoktur

Vakit çok geç artık hayatı öğrenmeye

Yüreklerimiz birlikte ağlasın sabaha dek

En küçük şarkı için nice mutsuzluk gerek

Bir ürperişi nice pişmanlıkla ödemek

Nice hıçkırık gerek bir gitar ezgisine

Mutlu aşk yoktur

Bir tek aşk yoktur acıya garketmesin

Bir tek aşk yoktur kalpte açmasın yara

Bir tek aşk yoktur iz bırakmasın insanda

Ve senden daha fazla değil vatan aşkı da

Bir tek aşk yok yaşayan gözyaşı dökmeksizin

Mutlu aşk yoktur ama

Böyledir ikimizin aşkı da

 

Louis Aragon”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı